Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Πρόεδροι της Βουλής (36) Παπαμιχαλόπουλος Νικόλαος

Μακρά πολιτική σταδιοδρομία έχει ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος που εξελέγη κατ’ επανάληψη βουλευτής, και διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και το 1870 υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Βουλής.

Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος, ξυλογραφία, βιβλιοθήκη ΙΝΕ/ΕΙΕ


Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος γεννήθηκε στο Χάρακα της περιοχής Επιδαύρου Λιμηράς το 1827. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας επί τουρκοκρατίας και επί Καποδίστρια είχε διορισθεί ειρηνοδίκης.

Πολιτεύθηκε στην πατρίδα του και εξελέγη βουλευτής από το

1853 έως το 1860. Το 1857 υπηρέτησε ως γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής, επί προεδρίας Αλέξανδρου Κοντόσταυλου. Αργότερα, το 1862 εξελέγη πληρεξούσιος Επιδαύρου Λιμηράς στη Β΄ Εθνοσυνέλευση και διετέλεσε δύο φορές αντιπρόεδρός της. Αναδεικνυόταν βουλευτής της ίδιας περιφέρειας, από το 1862 έως το θάνατό του το 1888.

Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος διετέλεσε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Δικαιοσύνης το 1865 σε ηλικία 38 ετών και υπουργός Οικονομικών το 1871 και το 1874 επί κυβερνήσεων Δημητρίου Βούλγαρη. Σε κυβερνήσεις του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών το 1877, υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Δικαιοσύνης το 1878. Επίσης υπήρξε το 1880 υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως της κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Τέλος, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών το 1885, στην κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 6 Ιουλίου 1879 έχοντας σαν αντίπαλο τον Χαρίλαο Τρικούπη. Είχαν ψηφίσει 140 βουλευτές. Ο Παπαμιχαλόπουλος έλαβε 71 ψήφους, ο Τρικούπης 68 και βρέθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στις 29 Απριλίου 1886 ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος κλήθηκε από το βασιλέα Γεώργιο να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά κατέθεσε την εντολή εξαιτίας έντονων διαφωνιών του με το Στέμμα. Σε δήλωσή του τόνιζε: «Την 29ην Απριλίου 1886 μοι ανετέθη ο σχηματισμός υπουργείου. Τη επιούση 30η Απριλίου κατέθηκα την εντολήν τω Βασιλεί, ως διαφωνήσας μετ’ Αυτού, καθόσον αφορά την άμεσον σύγκλησιν της Βουλής».

Το 1875 η κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου αποφάσισε τη δίωξη των μελών της κυβέρνησης Δημήτριου Βούλγαρη για αντιποίηση εξουσίας, πλαστογραφία και παραβάσεις του εκλογικού νόμου. Η Βουλή έκρινε τότε, ότι πρέπει να παραπεμφθούν όλοι οι υπουργοί, εκτός του Νικόλαου Παπαμιχαλόπουλου, ο οποίος με μια εντυπωσιακή αγόρευση έπεισε τους βουλευτές για την ειλικρίνειά του. Το 1876 έγινε η παραπομπή τους σε Ειδικό Δικαστήριο βάσει του άρθρου 80 του Συντάγματος του 1864 και η πολύκροτη αυτή υπόθεση, έληξε με αθώωση των μελών της κυβέρνησης Βούλγαρη.

Τον Απρίλιο του 1882 ο Παπαμιχαλόπουλος είχε αθωωθεί από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μαζί με τους Αλέξανδρο Κουμουνδούρο και Σωτήριο Σωτηρόπουλο, για το λεγόμενο σκάνδαλο Βελέντζα. Οι τρεις είχαν κατηγορηθεί διότι ο Βελέντζας, ταμίας στη Θήβα, είχε καταχρασθεί το υπέρογκο ποσόν των 800.000 δραχμών.

Πέθανε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1888.

ΥΓ1.Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

ΥΓ2.Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη
ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".


ΥΓ3.Περισσότερος Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης στο εξαίρετο ιστολόγιο ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: