Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ο Γοργοπόταμος και οι γερμανικές οφειλές

..σαν σήµερα, στις 25 Νοεµβρίου 1942, οι αντάρτικες δυνάµεις του Έθνους, οι δυνάµεις του ΕΛΑΣ και του Ε∆ΕΣ, σε συνεργασία µε τις συµµαχικές δυνάµεις του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, ανατίναζαν τη Γέφυρα του Γοργοπόταµου και απέκοπταν τη γραµµή ανεφοδιασµού της στρατιάς του Ρόµελ στην Αφρική.

(φωτ ΕΕΑΝ)

«Ο Γοργοπόταµος στην Αλαµάνα στέλνει περήφανο χαιρετισµό. Μιας ανάστασης νέας χτυπά η καµπάνα, µηνάν τα όπλα µας το λυτρωµό».

Έτσι περιέγραψε το γεγονός η λαϊκή µούσα. Ακριβώς το ίδιο και σήµερα. Όπως τότε ο Γοργοπόταµος έστελνε περήφανο χαιρετισµό στην Αλαµάνα, στις ιστορικές επιταγές του Έθνους, έτσι και τώρα. Εµείς –το «Εθνικό Συµβούλιο ∆ιεκδίκησης των Γερµανικών Οφειλών» και η «Ενωµένη Εθνική Αντίσταση 1941-1944»– αποφασίσαµε, ανταποκρινόµενοι στο αληθινό µήνυµα που στέλνει ο Γοργοπόταµος σήµερα σ’ όλους µας, να σταθούµε στις επάλξεις του χρέους. Και να τονίσουµε πως η επίλυση του προβλήµατος των γερµανικών οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για την εδραίωση της φιλίας των λαών Ελλάδας και Γερµανίας, υπόβαθρο για την Ενωµένη Ευρώπη, αναγκαία σύµβαση για την εδραίωση της Ειρήνης.


Στις 10/12/1942, οι κατοχικές δυνάμεις εκτελούν για αντίποινα 9 Έλληνες πατριώτες.
(φωτ. Ριζοσπάστης)

Η λεηλασία του εθνικού πλούτου και της περιουσίας των πολιτών, η γενοκτονία µε την πείνα και οι εκτελέσεις των Ελλήνων πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύµατα συνιστούν την απαίτηση της Ελλάδας να εξοφλήσει η Γερµανία τις οφειλές της απέναντι στη χώρα µας. Οφειλές αναγνωρισµένες από την ίδια τη Γερµανία, όπως είναι το Κατοχικό δάνειο και από τη ∆ιασυµµαχική Επιτροπή, όπως είναι οι αποζηµιώσεις. ∆εν έχουν ακόµα αναγνωριστεί η ανεκτίµητη ανθρώπινη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που εκτελέστηκαν, που πέθαναν από την πείνα, που σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες κι από τους βοµβαρδισµούς. ∆εν έχουν επίσης υπολογιστεί, βέβαια, γιατί πρέπει να επιστραφούν, οι κλεµµένοι αρχαιολογικοί θησαυροί. ∆εν είναι ακόµα αναγνωρισµένες οι οφειλές από την κυκλοφορία του πλαστού γερµανικού χαρτονοµίσµατος, η ληστρική αφαίµαξη του ασηµιού, του νικελίου και του χαλκού από τα κέρµατα, καθώς και η ηθική βλάβη, που υπέστη ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα από την προσβολή που υπέστησαν από τον Χίτλερ..

Απόσπασμα κειμένου του Μανώλη Γλέζου στη δίγλωσση ελληνογερμανική έκδοση "Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής", του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Αθήνα, 2006)


>>εξέλιξη (26/11/2008)

"Αποζημιώσεις για τα εγκλήματα στο Δίστομο" (Καθημερινή)

"Δικαίωση για τα θύματα του Διστόμου" (Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: