Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Αλλαγή πλεύσης του Πεκίνου στο Σκοπιανό; ΠΓΔΜ κατά το 'Νέα Κίνα' τα Σκόπια.

Προς διερεύνηση από τους διπλωματικούς συντάκτες. Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου 'Νέα Κίνα' για το νέο γύρο συνομιλιών Αθηνών-Σκοπίων, η γειτονική χώρα αναφέρεται ως ΠΓΔΜ και όχι ως 'Μακεδονία'! Αν θυμάμαι καλά, η Κίνα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα (1993). Μου προξενεί εντύπωση λοιπόν που χθες, στην ανταπόκριση του κινεζικού κρατικού πρακτορείου τα Σκόπια καταγράφτηκαν οκτώ φορές ως ΠΓΔΜ (μία στον τίτλο και επτά στο κείμενο). Αναρωτιέμαι εάν η 'αλλαγή' οφείλεται στην αμφιλεγόμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ), η οποία ενδεχομένως αποτελέσει 'κακό' προηγούμενο για την Κίνα (βλέπε Θιβέτ) όπως άλλωστε και για άλλες χώρες (Ισπανία, Τουρκία κλπ). Υποθέτω επίσης ότι το Πεκίνο δεν θα βλέπει με καλό μάτι την επέκταση της αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ/Βουλγαρία/Αλβανία/Κόσοβο). Δεν ξεχνώ, τέλος, την 'ιδιαίτερη' σχέση Κίνας-Αλβανίας από την εποχή Χότζα..


Το τηλεγράφημα του πρακτορείου 'Νέα Κίνα'

http://news.xinhuanet.com/english/2008-02/19/content_7626978.htm


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σχέσεις Κίνας-Αλβανία, μόνο κατά την πρώτη περίοδο του Χόντζα. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να δούμε την στρατηγική της Κίνας, σχετικά με το Κόσσοβο, λόγω Θιβέτ.
Όμως να μην ξεχνούμε ότι η Αλβανική μειονότητα της FYROM πιέζει για το όνομα Μακεδονία. Και μάλιστα καθαρό - ούτε Σλαβομακεδονία ούτε τίποτε άλλο, ώστε να κοπούν οι δεσμοί με τα Σλαβικά κράτη, οπότε μελλοντικά θα είναι πιό εύκολο γιαυτούς ο διαμελισμός.