Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Η Ελπίδα

Κάθε μέρα στη Βουλή περνάνε δεκάδες θέματα και εμείς οι δημοσιογράφοι διαλέγουμε τα σημαντικά και ενδιαφέροντα ενώ "πετάμε" δεκάδες ασήμαντα. Δεν είναι μόνο το κριτήριο μας. Είναι και το τι θέλουν τα ΜΜΕ στα οποία εργαζόμαστε. Τι θεωρεί σημαντικό ο εργοδότης μας. Και αυτό είναι λογικό. Είμαστε επαγγελματίες και όχι λειτουργοί όπως αυτάρεσκα μας αρέσει να αποκαλούμε τους εαυτούς μας.
Σήμερα όμως τράβηξε την προσοχή μου μια επίκαιρη ερώτηση της Ελπίδας Παντελάκη από το ΚΚΕ για το μέλλον των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πού πουλιούνται, κομματιάζονται και ιδιωτικοποιούνται και οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν για έναν μόλις χρόνο στη δουλειά και μετά ...το μέλλον γνωστό. Η ανεργία.
Δεν με εντυπωσίασε η στάση των μεγάλων συνδικαλιστοπατέρων (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) που για μια ακόμα φορά έπαιξαν στις πλάτες των εργαζομένων. Συνηθισμένο αυτό.
Εκείνο που τράβηξε την προσοχή μου είναι η κυβερνητική απάντηση ότι το γεγονός ότι διασφαλίστηκε μόνο ένας χρόνος παραμονής στην εργασία τόσων ανθρώπων και όχι περισσότερο είναι απλώς μία..."λεπτομέρεια".
Λεπτομέρεια λοιπόν η ανεργία. Και που πήγαν οι δείκτες που μας επαναλαμβάνουν χρόνια τώρα περί μείωσης της ανεργίας; Τι έγιναν οι προεκλογικές ανακοινώσεις; Τους δείκτες που έφθασαν σε μονοψήφιο αριθμό θα δείξουν στα παιδιά των εργατών αυτών όταν βρεθούν οι πατεράδες τους έξω από τη δουλειά;
Πολλοί από μας- και εγώ μέσα σ' αυτούς- επικρίνουμε το ΚΚΕ γιατί δεν έχει πιο σύγχρονο και ελκυστικό λόγο και δεν συνεργάζεται με τον άλλο πόλο της αριστεράς.
Χτες όμως χάρηκα που άκουσα την Ελπίδα να το παλεύει και να υψώνει τη φωνή της υπερασπιζόμενη το δικαίωμα για εργασία ανθρώπων που ζούν σε κακές συνθήκες και θα ζήσουν σε ακόμα χειρότερες.
Με γέμισε ελπίδες η...Ελπίδα και είπα ευτυχώς που είναι και αυτοί βρε παιδιά γιατί αν δεν αντιδρά και κανείς θα πιστέψουν οι ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας ότι κυβερνούν μια χώρα με πανευτυχείς ανθρώπους που αγωνίζονται μόνο για το τελευταίο μοντέλο σπόρ αυτοκινήτου. Και δεν είναι η πραγματικότητα σας βεβαιώ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω, να ασχοληθεί κανείς και στην ένα βουλή, βουλευτής (ες) και κοινοβουλευτικοί συντάκτες με το θέμα των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπ.Αυτοδιοίκησης.
Η επίθεση της Λιτότητας στο χώρο της Υγείας άρχισε, από αυτά που αυθαιρέτως θεωρούνται αχρείαστα!

Laskarina είπε...

Γράψε σε παρακαλώ για το θέμα στο επόμενο σχόλιο σου.Ανοιξε τη συζήτηση και προκάλεσε βουλευτές και κοινοβουλευτικούς συντάκτες να σου απαντήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Δελτίο Τύπου


Οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι τα οικονομικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης "αναζωπυρώνονται" .
Ο ΟΚΑΝΑ ,ο οποίος καλύπτει το 50% της χρηματοδότησης στα Κέντρα Πρόληψης , χρωστάει πολύ μεγάλο τμήμα της , με αποτέλεσμα ορισμένα κέντρα, όπως του Αιγάλεω, το Διαδημοτικό της Νότιας Αθήνας, των Αχαρνών (περιοχές "κρίσιμες"..) να να μην μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό τους.
Τα οικονομικά προβλήματα σταμάτησαν προσωρινά το καλοκαίρι με την καταβολή ενός τμήματος του ποσού, που αναλογεί στην Τ. Α., αλλά, επειδή τα χρέη ήταν ήδη μεγάλα, σύντομα ξαναεμφανίστηκαν εντονότερα.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ πήρε απόφαση να προωθήσει την υπολειπόμενη προς τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδότηση (1,2 εκατομμύρια ευρώ), που αφορά σε υπόλοιπο του 50% της χρηματοδότησης , όμως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εμποδίζουν την γρήγορη προώθηση.
Σημαντικό επίσης είναι το ζήτημα της ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την οποία επίσης έχει ληφθεί θετική απόφαση τόσο από την Κοινωνική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, όσο και από την Γ. Σ. της, όμως για να προχωρήσει η διαδικασία χρειάζεται την υπογραφή και των υπόλοιπων συμβαλλόμενων φορέων ( ΚΕΔΚΕ, ΕΕΤΑ, ΥΠΕΣΣΔΑ , ΟΚΑΝΑ , ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο ιστολόγιο του Σωματείου μας
http://prolipsiworkers.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝ.ΚΟΥΡΑΚΗ - Χιονοστιβάδα τα προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, από την υποχρηματοδότησή τους.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Ερώτηση



Προς τους Υπουργούς:



- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Εσωτερικών



Θέμα: Χιονοστιβάδα τα προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, από την υποχρηματοδότησή τους. Εκκρεμεί αδικαιολόγητα η ανανέωση της 5ετούς Προγραμματικής Σύμβασης για τα Κέντρα Πρόληψης.



Τα οικονομικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Αυτοδιοίκησης μεγαλώνουν ημέρα με την ημέρα. Ήδη ο ΟΚΑΝΑ ο οποίος καλύπτει το 50% της χρηματοδότησης στα Κέντρα Πρόληψης χρωστάει πολύ μεγάλο τμήμα της, με αποτέλεσμα ορισμένα κέντρα που βρίσκονται και σε περιοχές με έντονο το πρόβλημα των ναρκωτικών, όπως του Αιγάλεω, το Διαδημοτικό της Νότιας Αθήνας, των Αχαρνών να μην μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό τους. Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τα οικονομικά προβλήματα σταμάτησαν προσωρινά το καλοκαίρι με την καταβολή ενός τμήματος του ποσού, που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, επειδή τα χρέη ήταν ήδη μεγάλα σύντομα ξαναεμφανίστηκαν εντονότερα.

Επειδή, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) πήρε απόφαση να προωθήσει την υπολειπόμενη προς τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδότηση (1,2 εκατομμύρια ευρώ), που αφορά σε υπόλοιπο του 50% της χρηματοδότησης, όμως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εμποδίζουν την γρήγορη προώθηση.

Επειδή, παραμένει σε εκκρεμότητα το κρίσιμο ζήτημα της ανανέωσης της πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, τον ΟΚΑΝΑ και την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., που εξασφαλίζει για μια νέα πενταετία τα Κέντρα Πρόληψης (2008-2012) με κεντρική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους(Κ.Α.Π.)

Επειδή, ενώ έχει ληφθεί θετική απόφαση τόσο από την Κοινωνική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, όσο και από την Γενική Συνέλευσής της, για να προχωρήσει η διαδικασία χρειάζεται την υπογραφή και των υπόλοιπων συμβαλλόμενων φορέων (ΚΕΔΚΕ, ΕΕΤΑ, ΥΠΕΣΣΔΑ, ΟΚΑΝΑ, Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ώστε στις αρχές του 2008 να είναι δυνατόν να εκταμιευτούν τα χρήματα για αυτό το έτος, δεδομένης της καθυστέρησης της χρηματοδότησης από πλευράς ΟΚΑΝΑ.



Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Πως και πότε προτίθενται να λύσουν το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης;

2. Πότε επί τέλους θα ανανεωθεί η πενταετής Προγραμματική Σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης;



Αθήνα, 8/10/2007 Ο ερωτών βουλευτής



Α. Κουράκης

Laskarina είπε...

Αγαπητό Καπιταλιστικό κουμμούνι.
Η ερώτηση του Κουράκη θα απαντηθεί γραπτά το αργότερο εντός 15 ημερών. Μόλις πάρουμε στα χέρια μας την απάντηση (πάω στοίχημα ότι θα είναι γεμάτη δικαιολογίες)θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να την σχολιάσουμε αλλά να αποφασίσουμε με ποιό τρόπο πρέπει να συνεχιστεί και ίσως να βρεθεί και κάποια λύση στο θέμα.
Με βρίσκεις πολύ αισιόδοξη;

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά,αφού λέτε ότι μπορεί να τη σχολιάσετε και να συνεχίσετε τον διάλογο.
Ξέρεις όταν εργάζεσαι σε ένα χώρο που δεν είναι πίεση και μόνο ο αριθμός σου, ή δεν μπορείς να κατεβάσεις ένα διακόπτη, στο μόνο που προσβλέπεις είναι το νοιάξιμο της κοινωνίας και οι δημοσιογράφοι είστε ένα κομμάτι της, εγώ πάντα θα θυμάμαι τον Κούρκουλο στην "κοινωνία ώρα Ο".. Είμαι πολύ ρομαντικός;

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Γάμησέ τα...

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Έχεις ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων που θέλουν χρόνο Λασκαρίνα. Περιορίζομαι να πω, οτι η κυβέρνηση επαίρεται που..."κατέβασε" σε μονοψήφιο αριθμό τον δείκτη της ανεργίας, χρησιμοποιώντας τον εξής άτιμο, όπως και να τον δεις τρόπο: κάθε τρίμηνο, ενόψει της καταγραφής των ανέργων στη χώρα, περιλαμβάνει στους έχοντες έργασία ακόμα και όσους εκείνες τις ημέρες, έχουν εργαστεί περιστασιακά ακόμα και για ένα τετράωρο τη βδομάδα. Θα μπορούσα να σου πω οτι με τέτοια τεχνάσματα ο κομφερανσιέ Γιακουμάτος καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρι, αλλά το θέμα δεν είναι το πρόσωπο. Σαλτιμπάγκοι πάντα θα υπάρχουν...Το πρόβλημα είναι οτι αυτή η ευτελής τακτική που βγάζει αναιδώς τη γλώσσα σε κάθε λογικό κανόνα, θεωρείται στο Μαξίμου και τα πέριξ, άσκηση πολιτικής...