Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Απαλείφθηκε από το βιβλίου Μαθηματικών της ΣΤ’ Δημοτικού η παραπομπή στο ..factbook της CIA. Υπεραμύνονται της πηγής τους οι συγγραφείς!

Η κριτική που ασκήθηκε από εκπαιδευτικούς (περιοδικό Σύγχρονη Εκπαίδευση), από τον Τύπο (Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή, Αντί κλπ), αλλά και από βουλευτές (ερωτήσεις Κ. Βρεττού-ΠΑΣΟΚ και Αθ. Λεβέντη-ΣΥΡΙΖΑ) για τη χρήση του Άτλαντα της CIA ως ..αξιόπιστης πηγής σε σχολικό εγχειρίδιο, έφερε αποτέλεσμα. Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων ζήτησε από τους συγγραφείς του βιβλίου Μαθηματικών της ΣΤ’ Δημοτικού να αντικαταστήσουν τα στοιχεία για τους πληθυσμούς της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ (κεφ.11, σ.29), τα οποία άντλησαν από το «World Factbook» της CIA, με τα αντίστοιχα στοιχεία του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι δύο εκ των τριών συγγραφέων του σχολικού βιβλίου, Όλγα Κασσώτη και Πέτρος Κλιάπης, δηλώνουν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την αντικατάσταση των στοιχείων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με αυτά του διεθνούς οργανισμού. Το ζήτημα γίνεται πιο ενδιαφέρον καθώς οι προτεινόμενες διορθώσεις ξεπερνούν τις 30 (!), αλλά δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι «ωραίες» ασκήσεις του τύπου «πόσα χρήματα κέρδιζε κάθε λεπτό της ώρας ο Μπιλ Γκέιτς της Μάικροσοφτ» (κεφ.6, σ.17) και «γιατί ονομάστηκε Πεντάγωνο το κτήριο διοίκησης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ» (κεφ.56, σ.137).

Η μαθηματικός Αγγελική Χρονοπούλου, η οποία ανέδειξε το θέμα στο περιοδικό Σύγχρονη Εκπαίδευση (τεύχη 147-148-149), εκφράζει τον προβληματισμό της για την επιμονή των δύο συγγραφέων να αρνηθούν τη διόρθωση που αποφάσισε η Πολιτεία, διά του υφυπουργού Γ. Καλού, προκειμένου «να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις». Η κ. Χρονοπούλου προτείνει να ανακηρυχθεί το βιβλίο σε «δείγμα προς αποφυγή» καθώς «διαφαίνεται τάση ξένη προς την εκπαίδευση [..]και προώθηση ιδεολογικών αντιλήψεων που δεν συνάδουν ούτε με τις απόψεις ούτε με τις ανάγκες ούτε με τα θέλω του ελληνικού λαού..»

Όσο για την «αξία» του World Factbook της CIA ως πηγής σε σχολικό βιβλίο, η κ. Χρονοπούλου υπενθυμίζει την πρόσφατη υπόθεση «αναγνώρισης» τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, και την επίσημη ελληνική αντίδραση (28/4/2007) ότι τα αναφερόμενα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Επισημαίνουμε πάντως, ότι η σχετική ιστοσελίδα της CIA έχει «ενημερωθεί» στις 19/6/2007 και δεν περιλαμβάνει το επίμαχο στοιχείο για τις εθνικές ομάδες (ελληνική 98%, τουρκική και άλλες 2%) αλλά κάτι διαφορετικό.. «Εθνικές ομάδες. πληθυσμός: Ελληνικός 93%, άλλοι (ξένοι υπήκοοι) 7% (απογραφή 2001). σημείωση: τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν υπηκοότητα, καθώς η Ελλάδα δεν συλλέγει στοιχεία για την εθνικότητα». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ΠΓΔΜ ονομάζεται ..ΠΓΔΜ ή ότι τα πληθυσμιακά στοιχεία για την ..Κίνα και την Ινδία διορθώθηκαν..

Δείτε επίσης: "Αξιόπιστα" στοιχεία της CIA στα Μαθηματικά της ΣΤ' Δημοτικού!

9 σχόλια:

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Αφού τα έλυσαν όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα, πλέον οι βουλευτές μας ασχολούνται με τις πηγές των σχολικών βιβλίων για "μείζονος" σημασίας θέματα όπως οι πληθυσμοί της Κίνας και της Ινδίας. Μπράβο. Άξιος ο μισθός τους.

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη (philosofos), η "υποταγή" στην πληροφόρηση από μυστικές υπηρεσίες είναι το πρόβλημα, όχι οι πληθυσμοί της Κίνας και της Ινδίας. Όσο για τα προβλήματα με τα οποία ασχολούνται οι βουλευτές μας, δες στα πρακτικά της Βουλής τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων και επερωτήσεων (Δε-Τρ-Πέ-Πα) εδώ
αλλά και στις ιστοσελίδες τους εδώ

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Εάν οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες, και παρατίθεται και η πηγή από την οποία προέρχονται, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να θεωρείται ως "υποταγή" σε μυστικές υπηρεσίες. Πολλές φορές οι μυστικές αυτές υπηρεσίες, μπορεί να έχουν πιο πρόσφατα και ανανεωμένα στοιχεία απ' ότι άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Αυτό που προέχει και πρέπει πάντοτε να ελέγχεται, ιδίως σε σχολικά εγχειρίδια, είναι η αξιοπιστία τους.


Υ.Γ Δεν μου ανοίγει το link του βιβλίου

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

φίλε Βασίλη,
οι συνδέσεις είναι σωστές. φαίνεται επηρεάστηκαν από τον καύσωνα :)

να πάρει ο διάολος, δεν είναι αξιοπρεπές να μαθαίνουμε στα 12χρονα να εμπιστεύονται ξένες μυστικές υπηρεσίες..

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Συμφωνώ και εγώ ότι είναι προτιμότερο, αξιοπρεπέστερο, εντιμότερο, να βασιζόμαστε σε πηγές διεθνών οργανισμών και όχι μυστικών υπηρεσιών. (Δεν θέλω να εκληφθεί ότι συμπαθώ τις μυστικές υπηρεσίες και τις πρακτικές τους, το αντίθετο μάλιστα). Απλά θεώρησα ότι να γίνει ολόκληρη ερώτηση στην βουλή για δύο πληροφοριακά στοιχεία, ήταν παρατραβηγμένο. Μπορεί να κάνω και λάθος.

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Εντάξει με το link. Η ζέστη μας έχει επηρεάσει όλους.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Τις τελευταίες ημέρες η CIA αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει μερικά αρχεία της υπηρεσίας που φθάνουν μέχρι την περίοδο του 1975. Οι ελπίδες οτι θα μαθαίναμε περισσότερες πληροφορίες για τις σκοτεινές δραστηριότητες του...ευαγούς ιδρύματος που εδρεύει στο Λάνγκλεϋ διαψεύστηκαν νωρίς. Δυστυχώς, περιπτώσεις όπως οι άθλιες απόπειρες για τη δολοφονία του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ή η εξαγορά Ελλήνων πολιτικών-με βαλίτσες και τότε παρακαλώ!..- που με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έρριξαν Ιούλιο του 1965 τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Κέντρου και προκάλεσαν την Αποστα-CIA ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στη χούντα και την εισβολή της Τουρκία στην Κύπρο, θα παραμείνουν άγνωστο για πόσο ακόμα , ίσως και για πάντα, στο σκοτάδι.
Ως εκ τούτου θα μείνει τουλάχιστον για την ώρα ανπάντητο το ερώτημα: "Πόσα;".
Αυτά τα λίγα ως απάντηση στον καλόπιστο φιλόσοφο...

Ανώνυμος είπε...

Ελα μωρέ. Γύρω στα 220 απόπειρες και …πραξικοπηματάκια από τη ΣΙΑ είχε μετρήσει ως τη δεκαετία του 70 ο Ζακ Μευνώ. Πολύ …πούροι αριστεροί είστε!
Για να σοβαρευτώ: Το πρόβλημα δεν είναι η ερώτηση πόσα βγάζει ο Μπιλ Γκέιτς. Ετσι κι αλλιώς ένα τμήμα της σύγχρονης επιστημοσύνης (αλλά και της διανόησης) ανακάλυψαν χαρμόσυνα, και με το αζημίωτο, τα αγαθά της ελεύθερης παγκοσμιοποιημένης Οικονομίας.(Στο κάτω –κάτω ο Μπιλ Γκέιτς δεν είναι κανας βάρβαρος καπιταλίστας που εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα των εργατών, που θα΄ λεγε και κανας σύντροφος. Ένα επαναστατικό μυαλό είναι που άλλαξε τον κόσμο και που χάρη σε αυτόν και τους ομοίους του μπορούμε να επικοινωνούμε και σε αυτό εδώ το μπλογκ )
Το πρόβλημα είναι ακριβώς η χρησιμοποίηση των πηγών μιας μυστικής υπηρεσίας με την τόσο βεβαρημένη ιστορία- και στην πατρίδα μας. Το πρόβλημα είναι η νομιμοποίηση των όποιων στοιχείων (τα οποία αύριο θα αναφερθούν ίσως και σε αλβανική –πλέον-μειονότητα στην Ελλάδα). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο παραγκωνισμός θεσμικών οργάνων όπως ο ΟΗΕ (που όσο και να μην διάγει τις καλύτερες μέρες του) δεν έχει αποβάλει την αξιοπιστία κάποιων οικουμενικά αποδεκτών συνιστωσών αξιοπιστίας.
Πάντα είμαι μακράν της συνωμοσιολογίας αλλά θα αναρωτηθώ και γω:πόσα?

Greg είπε...

Πόσα; Φτηνά...

Γιατί ο "πουλημένος" στη χώρα μας είναι φτηνιάρης. Αλλιώς δεν θάταν πουλημένος...

Αναμένω την θέση της "Φιλελεύθερης συμμαχίας"!