Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία.

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είναι η Πάρνηθα - εκτός από το βουνό που φιλοξενεί το Καζίνο- ας κάνει τον κόπο να μπει στην ιστοσελίδα του Δασαρχείου της Πάρνηθας.

Εκτός απο τα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα διαβάσει πχ ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν 1000 είδη πανίδας όσα βρίσκει κάποιος σε όλη τη Σκανδιναβία θα διαβάσει και για τις καταστροφικότερες πυρκαγιές την περίοδο 1959-1996 (που υπάρχουν πλήρη στοιχεία).

" Συνέβησαν με ακραίες καιρικές συνθήκες, τα δε αίτιά τους ήταν ο εμπρησμός, (Πάρνηθα 4.000 στρ. το 1977, Βαρυμπόπη 5.200 στρ. το 1986) ή παρέμειναν άγνωστα (Τατόι 13.000 στρ. το 1974, και 5.000 στρ. το 1987, Φυλή 10.500 στρ. το 1989)" σημειώνεται στην σχετική ιστοσελίδα του Εθνικού Δρυμού.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ μια λέξη που προκαλεί τον ίδιο αποτροπιασμό με τη λέξη φόνος , τουλάχιστον για όσους από μας μεγάλωσαν σε μέρη που τα δέντρα είναι εξίσου πολύτιμοι σύντροφοι με τους ανθρώπους.

Ζώντας χρόνια στην Αθήνα δεν έχω καταφέρει ακόμη να ξεπεράσω το σοκ που μου προκαλούσε πάντα η είδηση της φωτιάς στο δάσος . Το αίσθημα της απώλειας… Πεντέλη Υμητός Πεντέλη , Πάρνηθα.

Η φωτιά στην Πάρνηθα δυστυχώς δεν στερεί από την Αθήνα την τελευταία ανάσα της. Εξάλλου άξιοι της μοίρας μας είμαστε όλοι.

Οσοι αναμένουμε από τον κρατικό μηχανισμό να σταθεί στο ύψος των αναγκών και των περιστάσεων .
Οσοι περιμένουμε από το σημερινό Βύρωνα και το χθεσινό Μιχάλη να προστατέψει το μέλλον μας.

Οσοι τρέχουμε να βάλλουμε λουκέτα στο σπίτι να μην μας κλέψουν το βίντεο αλλά δεν διανοούμαστε να απλώσουμε το χέρι και να μαζέψουμε το σπασμένο μπουκάλι της μπύρας από το διπλανό άλσος.

Δυστυχώς η φωτιά στην Πάρνηθα στερεί από τη φύση σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών « ζωντανά μνημεία» όπως χαρακτηριστεί. Οκτώ τον αριθμό φιλοξενούνταν στον εθνικό δρυμό.

Δασαρχείο Πάρνηθας: http://www.parnitha-np.gr/index_periballontiki.htm

1 σχόλιο:

Laskarina είπε...

Πριν από λίγα χρόνια έπιασε φωτιά στον Καρέα. Τα τρία αγόρια που ήταν σπίτι μου εκείνη την ώρα έτρεξαν αυθόρμητα να βοηθήσουν και εγώ περίμενα κάτω στο δρόμο.Εκεί συνάντησα αρκετούς άνδρες υγιείς και εύρωστους να κοιτάνε στον ουρανό περιμένοντας τα πυροσβεστικά και έτοιμους να κάνουν δηλώσεις στα κανάλια αν τους ζητηθεί. Άλλαξε η νοοτροπία μας γιαυτό μας αξίζει να χάσουμε το οξυγόνο μας. Δεν αξίζει όμως τετοια τυχη στα τρομαγμένα -σπάνια ή μη-ζωάκια του δάσους, στα δέντρα και τα παιδιά μας. Και ναι, Κατερίνα με αηδιάζουν οι πολιτικοί που κάνουν δηλώσεις για τις ευθύνες πάνω από τις στάχτες αλλά δεν φτιάχνουν μια αντιπυρική ζώνη και ανέχονται τις βίλλες μεσ' το δάσος. Με αηδιάζουν οι δημοσιογράφοι οι ξερόλες που δικάζουν και υπερασπίζονται ταυτόχρονα του φτωχού το κεραμίδι και ας είναι μεσ' το δάσος.
Με αηδιάζει η αυθαίρετη βίλλα του πλούσιου και ο φτωχός που μπαζώνει το΄ρέμα. Υπομονή, σύντομα έρχονται και οι πλημμύρες.