Κυριακή 25 Μαρτίου 2007

Τα λεφτά μας πίσω!

Το Κοινοβούλιο είναι χώρος που υπακούει σε όρους θεάτρου. Κανόνες αναλοίωτοι, σκηνική παρουσία, προετοιμασία, δρώμενο, πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές και κομπάρσοι, θεατές, χειροκρότημα, κριτική. Θέλετε και άλλα;
Ιδιαίτερα όταν η παράσταση έχει μεγάλα ονόματα όπως πρωθυπουργός, αρχηγοί τότε το έργο διαφημίζεται και αποσπά το ενδιαφέρον τουλάχιστον των παροικούντων την Ιερουσαλήμ.
Ας προσπαθήσουμε αυτή τη φορά να προσπεράσουμε τις βαθυστόχαστες αναλύσεις, εκτιμήσεις, προβλέψεις, αποτιμήσεις του τύπου "στριμωγμένος ο Καραμανλής, καλύτερος ο Παπανδρέου, κάλυψε τον Τσιτουρίδη" και άλλες τέτοιες μπούρδες που δίνουν και λόγο ύπαρξης σε όλους τους δημοσιογράφους, αναλυτές και άλλους τύπους αρκούντως χρήσιμους για την προαγωγή της δημοκρατίας.
Τα οικονομικά σκάνδαλα, ακόμα και όταν δεν αφορούν τα δημόσια οικονομικά που για μας όλους ακούγονται μακρινά και ακαταλαβίστικα αλλά αφορούν την ίδια μας την τσέπη, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τη σύνταξη και το επικουρικό, ακόμα και τότε δεν είναι ικανά πλέον να τραβήξουν την προσοχή μας. Εθίστηκε η κοινή γνώμη. Δεν πιστεύει, δεν ελπίζει και δεν γοητεύεται απο κανέναν γητευτή του πλήθους, ασε που μας έχει τελειώσει και το είδος.
Τι θέλει; Να ακούσει δύο εύληπτες αλήθειες, πρακτική αντιμετώπιση των γεγονότων, όχι γενικότητες, όχι αλληλοκατηγορίες, μετρήσιμες και εφαρμόσιμες υποσχέσεις και σύγχρονη γλώσσα.
Για ποιό λόγο δεν τα προσφέρει κάποιος (ο πρωθυπουργός, ο εν αναμονή πρωθυπουργός ή οι κατά δήλωσιν τους εκπρόσωποι της αριστεράς);
Απλούστατα διότι δεν τα έχουν, δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιήσουν, δεν τους εξυπηρετούν, φοβούνται ότι όποιος κάνει την αρχή θα είναι χαμένος αφού οι υπόλοιποι δεν θα τον ακολουθήσουν, οι στρατιές των κάθε λογής "δικών τους" που αποτελούν έναν εσμό λαμόγιων θα τους εγκαταλείψει και τέλος διότι ο εγκλεισμός σε ένα στενό περιβάλλον όπως αυτό στο οποίο διαβιούν οι εκπρόσωποι μας είναι απαγορευτικός σε ότι καινούργιο, εξελίξιμο, πραγματικό αλλά που ακόμα δεν δοκιμάστηκε. Φοβούνται.
Αλλη μια παράσταση λοιπόν ξεχάστηκε μόλις έσβησαν τα φώτα. Την επόμενη φορά πηγαίνετε στο Εθνικό, παίζει το "Μάνα Κουράγιο" με την Αντιγόνη Βαλάκου ή πηγαίνετε όπου αλλού προτιμάτε. Πάντως μην έρθετε Βουλή. Δεν έχει πλάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: