Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007

Που θα βρει τα λεφτά ο Γ. Παπανδρέου

Ενδιαφέρον το ερώτημα για το «που θα βρει τα λεφτά» ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν ωστόσο πιο ενδιαφέρον εάν, ο ερωτών έθετε -κάθε φορά που εξαγγέλλεται κάποιο προγραμματικό πλαίσιο- τα ενδεχόμενα:
(1) η απάντηση να περιέχει "ψιλά γράμματα" (βλέπε: «το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας»)
(2) το πρόγραμμα να μην μπορεί υλοποιηθεί πλήρως λόγω της οικονομικής κατάστασης που θα παραληφθεί (βλέπε: "απογραφή", «βρήκαμε καμένη γη»).
Εσείς τι λέτε;

4 σχόλια:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Το ζήτημα της χρηματοδότησης φέρνει την συζήτηση στον πυρήνα των πραγμάτων. Στην πολιτική, όπως και στην ζωή, βάζει κανείς προτεραιότητες και χτίζει μεθοδικά τις συμμαχίες του. Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι με δυό λόγια... Το κακό είναι οτι απο την μεταπολίτευση κι εδώ, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, επέλεξαν να είναι με την πλευρά του κεφαλαίου, έχοντας επινοήσει έναν βολικό μύθο: "δουλέψτε για να μεγαλώσει η πίττα- λένε, και να την μοιράσουμε μετά δίκαια...".
Η πίττα μεγαλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, αλλά οι πολλοί μένουν συνεχώς με την όρεξη, καθώς η δημοσιονομική τρομοκρατία που ασκούν συστηματικά οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών μεταθέτει διαρκώς την ικανοποίηση δίκαιων κοινωνικών αιτημάτων σε κάποιο απροσδιόριστο και αόριστο μέλλον. Είναι βέβαιον όπως πάμε, οτι μακροπρόθεσμα θα ευτυχήσουμε όλοι. Αλλά, μακροπρόθεσμα, όπως έλεγε κι ο γερο-Κέϋνς, δυστυχώς θα είμαστε όλοι νεκροί...

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Να δώσω συμπληρωματικά και ένα "παραπολιτικό" σχόλιο. Ρώτησα ενδεικτικά τέσσερα μεγαλοστελέχη, πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν σήμερα απο την, άδεια κι έρημη τις Παρασκευές Βουλή "που θα βρείτε τα λεφτά" και πήρα τέσσερις διαφορετικές ερμηνείες. "Δεν απαντώ σε Δεξιές ερωτήσεις!" είπε ο πρώτος γελώντας και καθάρισε. Με αξιοσημείωτη σπουδαιοφάνεια ο δεύτερος δήλωσε οτι "πράγματι αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα και θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε σοβαρά. Πάντως, για πρώτη φορά, βγάλαμε τη μπάλλα απο την μικρή περιοχή του ΠΑΣΟΚ...". Ο τρίτος, διαβεβαίωσε με συνομωτική αισιοδοξία οτι "το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο-απλώς τους περιμένουμε στη γωνία" και παρέπεμψε στην ιστορική φράση του προέδρου Μιτεράν, ο οποίος σε ανάλογη ερώτηση είχε απαντήσει λέγοντας συγκαταβατικά "Αγαπητέ μου... Αξίες και ιδέες χρειαζόμαστε. Διότι λεφτά, πάντα βρίσκονται!" Όσο για τον τέταρτο, μπουρινιασμένος, αρκέστηκε να ρωτήσει βλοσυρά "με είδες να μιλάω πουθενά;", αλλά απ΄ τα αυτιά του είδα να βγαίνουν καπνοί...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Βρε Γιώργο, ελπίζω φίλε να τα γράφεις και κάπου αλλού αυτά – εκτός των μπλογκς. Αν και να σου πω την αλήθεια αν βγούμε έξω στο κόσμο και ρωτήσουμε θα δεις ότι κανείς δε μασάει.

Διότι όπως λες και εσύ οι επιλογές έχουν γίνει.

Στο μεταξύ ο Πρετεντέρης έχει βάλει τις φωνές στη Διαμαντοπούλου ότι δε του λέει πόσο κοστίζει η εξαγγελία. Kαι τη ρωτάει πόσο στοιχίζει και η Διαμαντοπούλου προσπαθεί να του πει μία μεγάλη ιστορία.

Tη λυπάται η ψυχή μου, και δείχνει και ωραία, με το λευκό της το γιακά, κάτι σε ελληνική εκδοχή Sergolen Royale …

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Γράφω, όσα περρισσότερα μπορώ στο "Ποντίκι" και την ¨Ημερησία"...