Παρασκευή 5 Μαΐου 2006

Από την Άσπρη Λέξη (όροι της Κοινωνιολογίας)

Κομφορμισμός Η τάση του ατόμου να προσαρμόζεται στις αντιλήψεις και τις συνήθειες της κοινωνίας στην οποία ανήκει - ακόμη κι αν δεν τον εκφράζουν.Μεταφορά του γαλλικού conformisme < ρ. conformer (= διαμορφώνω) < λατ. conformo (< cum + forma = μορφή).


Νόρμα Το κοινώς αποδεκτό πλαίσιο συμπεριφοράς που επιβάλλει μια κοινωνία στα μέλη της, το οποίο συνδέεται με τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης του ατόμου.Αντιδάνειο: από το ιταλ. norma, που προέρχεται από το λατ. ουσ. norma (= κανών, γνώμων, σημείον δι' ου γιγνώσκεταί τι), λέξη η οποία σχηματίστηκε από την αιτ. γνώμωνα του ουσ. της αρχαίας ελληνικής γνώμων (πβ. το ρήμα της λατ. nosco που συνδέεται ετυμολογικά με το γιγνώσκω της αρχαίας, το notus με το γνωστός κ.τ.ο.).


Ταμπού Η λέξη taboo προέρχεται από τις γλώσσες της Πολυνησίας και υποδηλώνει τόσο το απαγορευμένο όσο και το ιερό.Σε προέκταση, οι ανθρωπολόγοι αποκαλούν «ταμπού» τις απαγορεύσεις θρησκευτικού, μαγικού ή δεισιδαιμονικού χαρακτήρα, που δε βασίζονται σε καμιά ορθολογική παρακίνηση. Τα ταμπού ρύθμιζαν στους πρωτόγονους πολιτισμούς τις σπουδαιότερες πλευρές της ζωής του ανθρώπου και πρώτα απ' όλα εξασφάλιζαν την τήρηση των συλλογικών κανόνων. Υπολείμματά τους διατηρούνται σε όλες τις θρησκείες.


Λούμπεν προλεταριάτο Μαρξιστικός όρος που δηλώνει τα ξεπεσμένα, εξαθλιωμένα και εκφυλισμένα μικροαστικά και προλεταριακά στοιχεία, που έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση και ζουν στο περιθώριο (οι ζητιάνοι, οι αλήτες, οι εξαθλιωμένοι, τα εγκληματικά στοιχεία κ.λπ.).Ο όρος προλεταριάτο στη μαρξιστική θεωρία δηλώνει την τάξη εκείνων που πωλούν την εργατική τους δύναμη στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και είναι επιφορτισμένη με τη «μεσσιανική» αποστολή να ελευθερώσει ολόκληρη την κοινωνία. Στην αρχαία Ρώμη proletarii ονομάζονταν οι της έκτης κλάσεως των Ρωμαίων πολιτών, οι οποίοι υπηρετούσαν την πόλη μόνο μέσω των απογόνων τους, τους οποίους προσέφεραν ως στρατιώτες.Ο όρος λούμπεν προέρχεται από τη γερμανική λέξη lumpen (= ράκος, κουρέλι).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

conformer (= συμμορφώνω)

Ανώνυμος είπε...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

Ανώνυμος είπε...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»